Gratis lezing & rondleiding Romeinse dakpannenfabriek in Berg en Dal

Op de Holdeurn stond de eerste fabriek in ons land. Het was een dakpannenfabriek die vanaf 70 n.Chr. bijna 2 eeuwen lang in bedrijf is geweest. Ze bakten er miljoenen dakpannen die terug gevonden zijn van Xanten tot Rijswijk bij Den Haag. maar ook gebruiksvoorwerpen zoals potten en olielampjes. Eén van de belangrijkste plekken langs de noordelijke Limes.

Eind jaren 30 en begin jaren 40 is de oven opgegraven waardoor we een beeld hebben van hoe groot het was en opgravingen in o.a. Nijmegen en Utrecht laten zien hoe belangrijk de productie was voor de bouwactiviteiten na de Bataafse opstand in 69.

Boven de grond is er van de fabriek niets meer te zien. De bodem zit nog vol scherven en in het landschap zijn nog sporen van Romeinse activiteit.

Aan de hand van wat kleine vondsten en een korte rondleiding zal filosoof en (amateur)historicus Robert Keurntjes trachten u een beeld te schetsen van de fabriek in de sociaal-economische context van de ruime omgeving.

Aanmelden voor gratis rondleiding & lezing?

Deze worden gegeven op zondag 4 september, zaterdag 10 september en zondag 18 september. De rondleiding & lezing duurt ca. 45min tot een uur. Daarna kun je op het wijnterras van de Holdeurn het nog laten bezinken en napraten.

Je kunt je aanmelden via het contactformulier of via Whatsapp.
Deze gratis rondleidingen zullen starten om 11.00 – 12.30 – 14.00 uur.